מדידות גיאודזיה ומה שביניהם – יצרנו עבורכם את המדריך המלא

מדידות גיאודזיות, מתייחסות בין היתר למדידות של שטחים, מבנים או פרויקטים, אשר מתבססות על חישובים, שיפועים, גורמים סביבתיים. המדידות מתבצעות תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים חדשניים וציוד כמו מצלמות לייזר, הטסה של רחפנים, חישובים מתמטיים ועוד. לא כל אחד יכול לבצע מדידה גיאודזית באופן אשר מתקבל על ידי הגופים השונים, ולשם כך יש צורך ללמוד תואר הנדסאי, אשר מתמחה בתחום המדעים הגיאוזדים. לאחר סיום התואר, יידרש ההנדסאי לבצע תקופת התמחות, שלאחריה יבצע את מבחן ההסמכה. רק לאחר ביצוע ומעבר המבחן בהצלחה, יקבל ההנדסאי תעודה אשר מאשרת כי הוא מודד מוסמך, אשר מוכר למדינה ויכול לבצע מדידות גאודזיה וקרקעות. במדריך הבא, נרחיב על תחום הגיאודזיה, המדידות, ונסביר מה הוא תפקיד המודד המוסמך, ובאלו תהליכים נזדקק לשירות שלו.

מה זה בכלל גאודזיה?

גאודזיה, היא בעצם תחום במתמטיקה שימושית. העיסוק המרכזי הוא מדידה של פני כדור הארץ, מיפוי השטח והתוויה שלו. התחום הזה, עוקב אחרי הצורה והתנועות של שטחים בכדור הארץ, ומציע פתרונות הנדסיים בהתאם לכלל הגורמים והשינויים. המהנדסים אשר עוסקים בתחום זה נקראים מהנדסים גאוזדיים, ומי מהם שממשיך להתמחות ומבחן הסמכה, נקרא מודד מוסמך. מודד מוסמך הוא אדם אשר יכול לבצע מדידה גיאודזית באופן חוקי, להפיק מפות טופוגרפיות עליהן יתבססו אדריכלים, מנהלי פרויקטים ועוד אנשים בתחום הבנייה, השיפוצים והתכנון, לייעץ לחברות וכמובן מתן ליווי תוך תהליך הבנייה הדינאמי והמשתנה. המודד המוסמך אחראי לוודא כי הקבלן לא חורג מהמידות הרצויות בהתאם לשטח שנבנה, תוך שמירה על הסביבה ועל בטיחות הסובבים.

עקרונות תחום הגאודזיה

לתחום הגאודזיה יש כמה עקרונות בסיסיים. חשוב לציין שלימודי גאודזיה נחשבים לתואר הנדסאי במוסדות האקדמיים המובילים בארץ כמו הטכניון, אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, האוניברסיטה העברית בירושלים ועוד. בשביל ללמוד את התחום תצטרכו לחרוש את החומר כמה שנים טובות, אך בכל זאת הבאנו לכם טיפה מידע על התחום, על קצה המזלג.
העקרון הראשון הוא מהכלל אל הפרט. כלומר, המהנדס יתחיל במדידה כללית ויגביל גבולות, ורק לאחר מכן יתייחס לכל פרט קטן בשטח והשפעתו על הפרויקט או המגרש. העקרון השני הוא ביצוע מדידות עודפות. פה הכוונה היא לא לקחת סיכון, ובעצם להחמיר בעת מסירת התוכניות או המפות עבור האדם אשר זקוק להם ומסתמך על המידע והמידות הנתונים. העקרון השלישי הוא התאמת הדיוק בפועל, לדיוק הנדרש במציאות. כלומר לוודא שההשפעה מהמדידות אכן קורית באופן מבוקר ותואם.

גאודזיה גבוהה

גאודזיה גבוהה, היא תת תחום בתוך תחום המדעים הגיאודזיים והיא עוסקת בצורתו של כדור הארץ, שדות גרביטציוניים, ובמידות של כדור הארץ. בעזרת תחום הגיאודזיה הגבוהה, ניתן לפתח רשת נקודות בגבולות המדינה, או יותר נכון תשתית הנדסית. התשתית הזו משמשת אנשי מקצוע רבים, מתכנני ערים, עיריות, תוכניות ועוד. בנוסף, בתוך תחום זה נכנס תחום החלל שכולל לימוד של צורותיהם ומידותיהם של כוכבי הלכת, ביניהם נכלל גם כמובן – כדור הארץ. הלוחות הטקטונים שנמצאים בכדור הארץ נמצאים בתנועה מתמדת, דבר שיש לעקוב אחריו, וללמוד לגזור את ההשפעות העתידיות של תזוזת הקרקע.

טופוגרפיה

טופוגרפיה, היא שיטות מדידה והצגה של הקרקע, על מפה. כלומר מי שיקרא מפה טופוגרפית, יוכל בעצם להבין את תנאי הקרקע עצמה, ומשם להסיק התקדמות הלאה בנושא הבנייה על השטח או תכנון של צמתים, ערים, נכסים ועוד.

בתחום הטופוגרפיה קיימות שלוש שיטות של מיפוי הקרקע. השיטה הראשונה היא מיפוי פיזי. בשיטה זו המודדים המוסמכים מגיעים פיזית לשטח, ובעזרת מכשירים חדישים וטכנולוגים, ממפים את השטח ויוצרים מפה. המודדים משתמשים בהטסת רחפנים, צילום בעזרת קרני לייזר, ועוד. השיטה השנייה עבור מיפוי השטח היא צילום אוויר. המודדים דואגים להשתמש בתצלום אווירי, ועל ידי שימוש בתצלום, יוצרים מיפוי לשטח הרלוונטי. השיטה השלישית היא – ניחשתם נכון, מיפוי משולב. המודדים משתמשים בתצלומי אוויר בשילוב עם מדידה פיזית בשטח, ומגיעים לתוצאות המדויקות ביותר.

פוטוגרמטריה

תחום זה, מתייחס לשיטות וטכניקה של פיתוח אטלסים, מפות ניווט, ותוצרים שונים.

קרטוגרפיה

קרטוגרפיה היא שיטה אשר מתמקדת בעריכה של מפות טופוגרפיות (אותן מפיק המודד המוסמך.) השיטה מתבססת על תצלומים אוויריים. בעזרת טכנולוגיה חדשנית, מפענחים אנשי המקצוע את התצלומים האוויריים, בצורה מדויקת. השיטה מאפשרת להם לשרטט קווים וסימונים על פני הקרקע.

גאודזיה הנדסית

תחום זה מתעסק בשיטות ואמצעים לעבודות של בנייה, ושימוש במתקני הנדסה. העוסקים בתחום, יספקו ליווי בתהליך הבנייה, ייבנו תשתיות לצורך של מיפוי, ובעצם יהפכו את הפרויקטים מרעיון, למציאות פרקטית.

"גאודזיה תת-קרקעית

תחום זה מתייחס למדידה בבנייה מתחת לפני האדמה כמו כבישים ומנהרות מתחת לאגמים או ימים, או לדוגמה ברכבת תחתית כמו המטרו באירופה או ה"סאבווי" בניו – יורק.
אז אחרי שהבנו על קצה המזלג, מה זה בכלל גיאודזיה, ובאלו תחומים בחיים ניתקל במדע המרתק הזה, נסביר לכם קצת יותר על תפקיד המודד המוסמך. המרכז למיפוי ישראל הוא הגורם היחיד אשר רשאי מבחינה חוקית, להסמיך מהנדס גיאודזי לתפקיד של מודד מוסמך. ללא רקע בלימודי ההנדסה, אין אפשרות לגשת למבחן ההסמכה. תפקיד המודד המוסמך משתנה מפרויקט לפרויקט, והוא מציע מגוון רחב של שירותים, הנה כמה דוגמאות מהם.

הכנת מפות טופוגרפיות

בעבור אדריכלים או מנהלי פרויקט מכין המודד המוסמך מפות אשר מציינות את מידות הקרקע, המגרש או השטח הרלוונטי. האדריכל מסתמך על המדידות, ומתכנן את הפרויקט בהתאם למדידות. התשלום בעבור שירות זה משתנה בהתאם לגודל ומיקום הפרויקט, וסדר הגודל שלו.

מתן ייעוץ לחברות

מודד מוסמך, מספק שירותי ייעוץ לחברות בנייה שונות. תהליך הבנייה הוא דבר דינאמי, והמודד יכול לתת עצות כיצד לנהל אותו בצורה הטובה ביותר, בהתאם לתנאי השטח הקיימים.

הגשת ערעור לתשלום הארנונה

בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים מערערים על תשלום הארנונה שלהם. איך עושים את זה? מזמינים מודד מוסמך אליכם לבית או לעסק, והוא מבצע מדידה מדויקת של השטח. את המדידה תצטרכו למסור לעירייה, והיא תקבל או תדחה את הערעור שלכם. כמובן שזה יעבוד רק אם אתם סבורים שאתם משלמים יותר מאשר השטח הקיים באמת. לעתים קיימים פערים גדולים בין התשלום, לשטח בפועל, אך במקרים רבים התשלום דווקא תואם את מידות השטח, ואפשר להיות רגועים.